Trençevska: Vetëm me bashkëpunim më të madh ndërsektorial dhe vendosje me kohë të masave do ta parandalojmë femicidin si aktin më të rëndë të dhunës ndaj grave

Ministrja e Punës dhe Politikës Sociale, Jovanka Trençevska, sot mbajti fjalim në konferencën “Femicida në Maqedoninë e Veriut dhe në Ballkanin Perëndimor – Standardet ndërkombëtare dhe praktikën gjyqësore – prezantimi i raporteve”. Biljana Braithwaite, Drejtoreshë e Programit për Ballkanin Perëndimor, Qendra AIRE, Viktorija Avramovska-Madić, Zëvendës Ministrja e Drejtësisë e Maqedonisë së Veriut, Natasa Gaber-Damjanovska, Drejtoresha e Akademisë së Gjyqtarëve dhe Prokurorëve Publikë të Maqedonisë së Veriut, Andrew Brandt gjithashtu folën në konferencë. , Shef i Programeve në Ambasadën Britanike në Maqedoninë e Veriut.

Trenchevska e filloi fjalimin e saj duke theksuar sfidën dhjetëvjeçare – dhunën në familje. Ministrja tregoi angazhimet e saj dhe të përfaqësuesve të institucioneve dhe sektorit civil në luftën kundër dhunës me bazë gjinore. Ajo theksoi se pavarësisht të folurit me zë të lartë, edukimit të vazhdueshëm, krahas qasjes së ndryshuar institucionale, përmirësimit të kuadrit ligjor, detyrimit ligjor për vëmendjen e duhur me të cilën duhet trajtuar çdo rast, realizimi i një numri të madh fushatash sensibilizuese ende dhuna. kundër grave është ende prezente.

“Është fakt që detyra ime si ministre është të krijoj politika. Politika që bazohen në kërkime dhe kontakte të drejtpërdrejta me ata të cilëve u synohet kjo politikë. Prandaj, së bashku me kolegët e mi nga ministria, ne përpiqemi të jemi në komunikim të drejtpërdrejtë me gratë, sepse historitë e tyre, nevojat dhe sfidat specifike janë themeli mbi të cilin duam të krijojmë dhe përshtatim sistemin për parandalimin dhe mbrojtjen nga dhuna ndaj grave. tha Trençevska.

Ajo kujtoi edhe fushatën “Me zë të lartë dhe guximtar” që u zbatua në muajin mars nga Ministria e Punës dhe Politikës Sociale. Ministri ndau disa nga historitë që u ndanë gjatë fushatës.

“Në atë karvan dëgjuam për mbylljen me forcë të shtëpisë dhe pamundësinë e një gruaje për të fituar, dëgjuam për gratë punëtore sezonale që pas një dite të vështirë u morën paratë me kërcënime nga burrat e tyre alkoolikë, dëgjuam për akute. dhuna e dëshmuar nga fëmijët dhe netët e uritur pa gjumë dhe duart e dobëta që nuk mund të kujdesen për familjen”, tha Trenchevska.

Ministrja theksoi se shkak për mos denoncimin e dhunës është frika e viktimave, por edhe mungesa e besimit tek institucionet, raste të cilat sipas saj zbresin në femicide apo vrasje të grave.

“Në vitin 2019, nga gjithsej 5 vrasje në dhunë në familje, 3 raste janë femicide, në vitin 2020, nga 4 vrasje në dhunë në familje, 3 janë vrasje, në vitin 2021, nga 5 vrasje në dhunë në familje, 3 janë vrasje. Në vitin 2022, për fat të keq, numri rritet dhe nga gjithsej 7 vrasje në dhunë në familje, 6 janë femicide. Dhe këtë vit, vetëm në tremujorin e parë jemi përballur me 3 femicide, ndërsa së fundmi ka pasur edhe 2 raste”, tha Trençevska.

Ajo bëri thirrje për bashkëpunim më të madh ndërsektorial dhe shpallje në kohë të masave pas dhunës së raportuar, si nga qendrat e punës sociale ashtu edhe nga gjykatat, duke theksuar se kjo është mënyra e vetme për të reduktuar apo parandaluar femicidën si lloji më i rëndë i dhunës ndaj grave.

Skip to content