јуни 30, 2023

Промовиран новиот Индекс на родова еднаквост во Северна Македонија

Вчера во Скопје беше промовиран вториот по ред национален Индекс на родова еднаквост во Северна Македонија кој е развиен од страна на Министерството за труд и […]
јуни 17, 2024

Родови стереотипи и дискриминација во медиумското известување за политичарките на изборите

Родовиот наратив е значително малку застапен во новинарските извештаи за претседателските и парламентарните избори заради неговата ниска застапеност и во реториката на говорниците и говорничките во […]
март 28, 2024

Родово заснованото насилство на националните телевизии во фокусот на првиот јавен состанок на АВМУ

Скопје, 28 март 2024 – Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги денес го одржа првиот јавен состанок за оваа година, на кој директорот д-р Зоран Трајчевски направи пресек […]
декември 5, 2023

МТСП: „Сложувалка“ поттикнува и поддржува, преку меѓуинституционална соработка до сеопфатен одговор на прашањето за насилството врз жените

Министерството за труд и социјална политика заедно канцелариите на УНФПА во Република Северна Македонија со поддршка на Британската амбасада во РСМ продолжија со спроведување на кампањата […]
септември 12, 2023

Тренчевска: Само со поголема меѓусекторска соработка и навремено изрекување на мерки ќе го превенираме фемицидот како најтежок акт на насилство врз жените

Министерката за труд и социјална политика, Јованка Тренчевска денеска се обрати на конференцијата „Фемицид во Северна Македонија и Западниот Балкан – Меѓународни стандарди и практика на […]
август 3, 2023

Анализа на ИКС „Секситички говор на омраза кон млади девојки“

Сексистички говор на омраза кон младите девојки се шири преку коментарите на новинарските извештаи на социјалните медиуми, кои се плодна почва за развивање на родово-базирани злонамерни […]
јули 17, 2023

Преку заедничка работа до заштита и превенција од родово базирано насилство

Министерката за труд и социјална политика, Јованка Тренчевска денеска заедно со сопругата на Претседателот на Република Северна Македонија, Елизабета Ѓорѓиевска, заменик-амбасадорката на Обединетото Кралство во Република […]
јули 2, 2023

МТСП и АВМУ со заеднички заложби за унапредување на родовите прашања

Министерката за труд и социјална политика, Јованка Тренчевска и директорот на Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги д-р Зоран Трајчевски, денеска одржаа заедничка прес-конференција посветена […]
јуни 29, 2023

Индексот на Родовата Еднаквост носи напредок во РСМ во однос на прашањето за родовата еднаквост

Министерката за труд и социјална политика Јованка Тренчевска заедно со директорот на Државен завод за статистика на Република Северна Македонија, Апостол Симовски, Амбасадорката на Шведска во […]
Skip to content